Apiterapia

   Apiterapia se refera la utilizarea albinelor in scopuri medicale. 
   Aceasta terapie este practicata inca din vremuri stravechi, de popoare diferite, datorita efectelor sale benefice pe care le are asupra sanatatii.

   In bolilele reumatismale, apiterapia foloseste indeosebi veninul de albine. 
 Acesta produce durere si inflamatie in momentul administrarii, dar prin fractiunile sale componente inhiba ulterior inflamatiile si diminueaza senzatiile dureroase produse de reumatism. 
  Practicata inca din antichitate,in aceasta terapie bazata pe intepaturile de albine, pacientul este intepat cu acul unei albine femele din clasa muncitoare. 
  Acesta intepatura putin dureroasa antreneaza injectarea in sange a unui venin puternic in virtuti.
  El este alcatuit din apa in proportie de 85% si din materii benefice organismului nostru in proportie de 15%. Printre acestea se numara proteinele, peptidele si acidaminele, susbstante ce contin fosfolipide si compusi volatili. 
   Odata injectat in organism, veninul tonifiaza tesuturile, stimuleaza organismul si intareste sistemul imunitar. Intr-un anumit fel, este vorba de un vaccin care favorizaza dezintoxicarea corpului. 
   Veninul injectat in timpul unei sedinte de apipunctura traverseaza organismul si lupta impotriva globulelor albe care ataca mielina, o substanta protectoare a fibrelor nervoase. Aceasta actiune permite beneficierea de un fel de autoimunizare impotriva a numeroase boli.
   In timpul intepaturii, veninul reconstruieste melanina afectata in jurul fibrelor nervoase si regenereaza partile agresate. Reconstruirea melaninei ii permite celulei nervoase sa se apere impotriva unui nou atac al bacteriilor si virusilor.
   Prin multiplele substante pe care le contine, si in special prin hialuronidaza, veninul actioneaza asupra tesutului conjuctiv impiedicand agravarea tulburarilor reumatice  permitand vindecarea lor. 
  S-a dovedit clinic si experimental ca veninul impiedica chiar direct in tesuturi producerea proceselor inflamatorii reumatice si alergice in general, printre altele si prin combaterea actiunii histaminei, substanta cu rol important in inflamatii si reactii alergice in tesuturi. 

  Cu ajutorul veninului de albine pot fi tratate afectiuni reumatice ca: poliartrite, miopatii, cardiopatii, reumatisme, poliatrite infectioase nespecifice, spondiloze. 
  Veninul de albine (pe langa polen, pastura, laptisor de matca si miere) are si o actiune de fortificare a intregului sistem osteo-tendino-muscular, nervos, endocrin, dar si aparatul cardio-vascular; dupa cume este stiut, un mare risc in reumatism il constituie tocmai imbolnavirea sau slabirea inimii si insuficienta unei micro-circulatii utile la nivel articular (adica sange in cantitate si calitate insuficiente).
   Tratamentul in reumatisme se poate administra, sub control medical, folosind direct intepaturi de albine sau utilizand solutii injectabile, in care veninul este filtrat, standardizat.
   Practic, pentru a beneficia de aceasta terapie,se aseaza o albina pe piele, cu ajutorul unei pensete, pentru ca aceasta sa intepe epiderma si sa injecteze veninul. 
 Schema de tratament: 
 • 1 zi = 1 intepatura 
 • 2 zi = 2 intepaturi  
• 3 zi = 3 intepaturi 
• 4 zi = 4 intepaturi 
• 5 zi = 5 intepaturi 
• 6 zi = 4 intepaturi 
• 7 zi = 3 intepaturi 
• 8 zi = 2 intepaturi 
• 9 zi = 1 intepatura 
 Acul de la albina il lasam in locul intepat, cateva minute. La inceput este mai dureros, dupa care durerea dispare si simtim doar o fierbinteala in locul intepat.
 

  Eficienta acestui tratament consta in faptul ca exista o rata infima de recidiva a bolii reumatice. 
  Totodata, durerile se reduc foarte mult chiar de la primele sedinte, cunoscandu-se efectul analgezic si antiinflamator al veninului de albine. De asemenea, nu este nevoie de spitalizare sau medicamente si nu exista practic reactii adverse. Poate doar o potentiala alergie la venin, pentru care se face un test alergic inainte de inceperea tratamentului.
  Terapia medicamentoasă a bolilor reumatice se face cu antiinflamatoare steroidiene și nesteroidiene, precum și imunomodulatoare sau imunosupresoare în bolile cu componentă autoimună. Din nefericire, majoritatea medicamentelor din aceste clase dau reacții adverse grave, ele fiind folosite în cure prelungite - luni sau chiar ani de zile.
 De aceea, pentru tratarea sau ameliorarea bolilor reumatice, tratamentele fitoterapice și apiterapice au efecte benefice pe termen lung, fără să prezinte reacții secundare specifice medicamentelor de sinteză.

  Atentie! Acest tratament nu se recomanda persoanelor cu alergie la albine, celor care sufera de tuberculoza, hepatita, nefrita, insuficienta cardiaca , diabet zaharat , boli infectioase acute.  De asemenea, terapia cu albine nu este recomandata femeilor insarcinate. 
 Este obligatoriu ca tratamentul sa se faca strict sub supravegherea medicului si numai de catre persoane specializate.
 Pentru ca regenerarea tesuturilor articulare este posibila doar prin aport de nutrienti de calitate superioara, este necesar ca in alimentatie sa se introduca toate celelalte produse apicole, acestea avand printre multe alte roluri si pe acela de a ajuta functionarea normala a sistemului imunitar: polenul, laptisorul de matca, propolisul si mierea.
 Tot legat de alimentatie, este foarte important sa se retina faptul ca exista alimente care ne pot distruge lent, aici intrand in special alimentele de tip fast-food care pot avea in componenta lor dulciuri concentrate pe baza de zahar rafinat.
 Tuturor reumaticilor li se recomanda, deci, sa inlocuiasca integral zaharul cu fructe si legume dulci si mai ales cu miere, de fiecare data cand simt nevoia sa consume ceva dulce.